Om lus

Hovedlus, ofte bare refereret til som “lus”, er en insektart, der lever af at snylte og suge blod fra hovedbunden på mennesker. Voksne lus er mellem 2 og 3 mm lange, mens de som nyudklækkede kan være mindre end 1 mm. Hovedlus kan variere i farve fra gennemsigtig gråhvid til mørk, men kendes nemt på den flade og aflange krop.

Lus ses oftest hos børn i alderen 3-10 år, og hyppigere hos langhårede børn – det skal dog siges, at hårets renlighed er uden betydning. Lus bevæger sig udelukkende i håret, og smitter ved hoved-til-hoved kontakt. Da børn ofte leger tæt sammen, er de som gruppe mere udsat for smitte.

Lus opdages som oftest ved kløe og irritation i hovedbunden. Dette som følge af en allergisk reaktion på det stof, lusen udskiller, når den suger blod fra hovedbunden.

liceworld1
DSC 0020 1 e1462865467150

Hvordan fjerner man lus?

Lus tager tid at behandle, men processen i sig selv er nem nok. Det kræver blot lidt tålmodighed. Hvis du kæmmer korrekt og grundigt med den rigtige lusekam, kan denne behandling gøre jer lusefri indenfor 14 dage. Fremgangsmåde:

1. Gør håret vådt

Gør håret vådt og/eller smør det ind i balsam. Det forhindrer lusene i at bevæge sig for meget.

2. Børst håret

Børst håret godt igennem med en almindelig børste før du kæmmer, så lusekammen kan glide nemt uden at sidde fast i håret.

3. Brug en korrekt lusekam

Brug herefter en korrekt lusekam. I kort og fint hår anbefales en klassisk lusekam, og i langt, tykt eller krøllet hår bruges en lusekam med lange metaltænder.

4. Kæm

Kæm en tot ad gangen fra hovedbund til spids og tør lusekammen af i hvid køkkenrulle efter hver tot, så du kan se, om der er flere lus.

5. Fortsæt

Fortsæt med at kæmme til du ikke finder flere lus. Gennemgå gerne hele hovedet mindst 3 gange. Husk at tjekke bag ørerne og i nakken.

6. Gentag

Gentag ovenstående hver 2-3 dage i 2 uger.

Se mere på liceworld.com

Andre gode råd til behandling af lus

  • Undgå at dele kam eller børste med en der har lus.
  • Kombiner eventuelt kæmningen med et dokumenteret lusemiddel.
  • Sørg for at informere barnets institution, og andre tætte kontakter så de også kan blive tjekket for lus.
lusekamme ny
coverfoto ny liceworld

Hvordan forebygger man lus?

Da lus smitter ved hoved-til-hoved kontakt, kan det være svært at forebygge. Dog kan smittespredning mindskes, hvis håret jævnligt tjekkes efter med en korrekt lusekam og behandlingen hurtigt sættes ind.

Finder du lus på dit barn, bør du give besked til skole, institution og omgangskreds, så smitten kan begrænses. Husk at alle der er i tæt kontakt med barnet bør undersøges og behandles (inklusiv dig selv som forældre).